Antwoord op vragen over het sociaal domein

Hypotheek

Bent u eigenaar van een huis en heeft u een hypotheek? Dan heeft u geen recht op huurtoeslag. Mogelijk heeft u wel recht op woonkostentoeslag. Dat is bijzondere bijstand voor een deel van uw woonlasten. U en uw kosten moeten wel voldoen aan de voorwaarden.

Let op: De overwaarde van uw woning kan door uw gemeente bij uw vermogen worden geteld. Dat kan betekenen dat u geen of slechts gedeeltelijk recht heeft op bijzondere bijstand.

Aanvragen?

Informeer bij de gemeente of u recht heeft op woonkostentoeslag.

Woonkostentoeslag en belastingteruggaaf

Hypotheekrente kunt u aftrekken van de belastingen. Uw netto-inkomen wordt daardoor hoger. Er zijn twee mogelijkheden:

OptieUitleg
Voorlopige teruggaafU ontvangt maandelijks een voorlopige teruggaaf van de Belastingdienst. Dat bedrag wordt opgeteld bij uw netto-inkomen. Uw woonkostentoeslag kan daardoor lager uitvallen.
Fiscale aftrek achteraf U wacht met het aftrekken van de hypotheekrente tot de jaarlijkse belastingaangifte. U ontvangt daardoor achteraf belastingteruggave. Dat bedrag wordt opgeteld bij uw netto-inkomen van het jaar waarop de teruggave betrekking heeft. Woonkostentoeslag waarop u achteraf gezien geen recht had (door uw hogere inkomen), moet u terugbetalen.

De gemeente heeft hierover onderstaande bepaald:

Regels van uw gemeente

Deze ruimte is bestemd voor de regels van uw gemeente. Helaas doet uw gemeente nog niet mee aan deze website zodat wij de regels van uw gemeente hier niet kunnen weergeven.
Als u wilt, kunt u uw gemeente vragen om ook aan deze website mee te doen. Een verzoek daartoe kunt u bijvoorbeeld indienen bij de afdeling werk en inkomen, de afdeling voorlichting, het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad. Uiteraard kunt u dit verzoek ook indienen samen met de cliƫntenraad. Voor de goede orde wijzen wij er op dat meedoen aan deze website voor de gemeente geld kost.

 

Deze ruimte is bestemd voor relevante documenten en formulieren van uw gemeente.

Helaas doet uw gemeente nog niet mee aan deze website zodat wij deze informatie hier niet kunnen weergeven.