Antwoord op vragen over het sociaal domein

Amsterdam bezuinigt flink op jeugdzorg

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 14 maart 2023
Bron: ANP

Duizend Amsterdamse kinderen zullen volgend jaar geen hulp meer ontvangen van jeugdzorg. Door hervormingen in het jeugdstelsel komen zij op lange wachtlijsten te staan. “Ouders of opvoeders zitten met de handen in het haar”, schrijft Het Parool

Amsterdam moet de komende jaren bezuinigen op de jeugdzorg. In 2022 kon de gemeente daar nog 340 miljoen euro aan uitgeven, in 2026 wordt dat waarschijnlijk 294 miljoen. Wethouder Marjolein Moorman (Jeugdzorg) kijkt daarom naar hervormingen binnen “kortdurende zorg”, zoals psychologen die kinderen helpen met faalangst.

Amsterdam telt ongeveer tweehonderd aanbieders van kortdurende zorg, schrijft Het Parool, waarvan de contracten eind dit jaar aflopen. Bij de nieuwe aanbesteding moeten dit circa veertig aanbieders worden. Moorman wil zo geld besparen, maar ook meer sturing op de jeugdzorg krijgen. De nieuwe aanbieders moeten een lichtere vorm van hulp aanbieden en zich richten op het versterken van het dagelijks leven van de kinderen en hun ouders.

Lees ook